Reumatikerförbundets förbundstämma 2018

Författare: Bengt Båvegård
Vår underbart levande ordförande i förbundsstyrelsen, Lotta Håkansson öppnande stämman med att presentera en underbar föreläsare som höll en verkligen tempofylld föreläsning där vi fick lära oss ett nytt begrepp att "Njutarbeta" En otrolig bra inledning som ledde till en effektiv stämma där de röster jag har pratat med var oerhört positiva.


Vi kände att vi var redo för en levande stämma med mycket debatt. Efter en middagsbuffé gick jag till sängs relativt tidigt vilket gjorde att jag gick upp ganska tidigt och fick gott om tid på morgonen att promenera i omgivningarna. Morgonen var enormt vindstilla och det  kändes skönt att röra på sig litet och jag fick en stilla promenad där jag också studerade skäggdoppingarna som låg och ruvade på ägg.


På programmet var framförallt förändring av Reumatikerföreningens stadgar. En sak som kommer medlemmarna till del är att man beslutade om att stämman i fortsättningen efter nästa år kommer att hållas bara vartannat år. Detta skulle spara in resurser som kunde användas för bland annat medlemsaktiviteter.

Stämman avlöpte och var väldigt samstämmig i de flesta frågorna ändå kändes att man gav utrymme för debatt och var öppna för andra tankar än förbundsstyrelsens. Vi hade också fått ett Theraband, som vi använde flitigt och rörde oss emellanåt. Monika Holmnér påpekade att skrivelsen av medlemsavgiften måste förtydligas. Jag kommer nog skriva en motion till nästa stämma om att man också behöver förenkla den för Riksföreningarna för som det är nu så är det ett hinder att få nya medlemmar eftersom det är på tok för krångligt att förklara hur det hänger ihop med dubbelmedlemskap. Dessutom beslutades om att stämman i fortsättningen kommer att vara vartannat år då vi har möjlighet så att vi får fler möjligheter att ordna event och liknande för medlemmarna.

Yvonne Enman berättade om sin promovering till hedersdoktor och inget öga var torrt. Vi var alla storögda inför hennes beslutsamhet och envishet trots att hon hade blivit utdömd av läkare och doktorer. Hon poängterade att det är viktigt att vi prenumererar på Bulletinen som hon med ära skriver i. Vi har också börjat skriva i den både Sandra och jag.

Vi bjöds på en middag som hette duga och Jazz. Det var ungtupp med murkelsås och vårt bord lyckades få mer av den väldigt goda såsen. Suverän Jazz med väldigt trevlig information om kompositörer. Trevligt att lära känna deltagarna på stämman och jag känner att Riksföreningarna är uppskattat nytt tillskott även om det krånglar litet med administrationen.





Den andra dagen kom Statssekreteraren Agneta Karlsson till stämman där hon förklarade hur de planerade att lägga om arbetet och att det ligger i linje med vår valfråga "Rätt till rörelse". Det kändes som ett valtal för att välja dem. Jag frågade om multipel sjuka och hur det ska lösas med att individualiseras vården.

För hur ska vi kunna navigera i en vård där vi knappt själva vet om symptomen hänger ihop med vilken sjukdom. Hur ska vi kunna göra val med en komplicerad sjukdomsbild? Det känns som om den individualiserade vården är till för de friska och inte för de som verkligen behöver den.

Jag påpekade att man inom primär och specialvården måste ha en bättre kommunikation. Som det är idag talar man knappt med varandra.



Populära inlägg i den här bloggen

Hormoner, klimakteriet och SLE

Om du är anhörig till någon med SLE