Om Kortison

Kortison är ett hormonliknande preparat som har hjälp oerhört många men som har en del biverkningar som kan vara förödande. Kortisolet som det härmar utsöndras i binjuren och eftersom man ständigt måste äta kortison kommer det göra så att binjurarna minskar sin utsöndring av kortisol.

Vanliga biverkningar är
  • vätskeansamling
  • högt blodtryck
  • påverkan på binjurebarkens hormonutsöndring
  • hudförtunning
  • försämrad sårläkning
  • rubbning i saltbalansen i form av för hög natriumhalt eller för låg kaliumhalt
  • för hög sockerhalt i blod och urin
  • benskörhet och muskelförtvining.
Dvs vi kommer att ha en ökad risk till osteoporos och musklerna kommer att förtvina för trots allt kommer vi att ha kortison i vår medicinsamling. Det är ännu det mest effektiva medicinen på lång och kort sikt. Det här gör att vi behöver röra oss med eftersom det både stärker muskler och skelett. Rörelse kommer också se till att vi får en rotation av det endokrina nervsystemet dvs vi får ut hormoner och liknande substanser till de delar av kroppen som behöver det.

Kortison kan också inducera diabetes och är min största rädsla vilket skulle öka min börda som redan multipel sjuk. "Kortison minskar kroppens känslighet för insulin. Det kan ibland leda till utveckling av diabetes. Om man redan har diabetes krävs ofta extra intensiv behandling av diabetessjukdomen under hela kortisonbehandlingen."

De här biverkningarna gör att läkarna använder andra läkemedel som gör att de kan sänka dosen kortison. Det är olika mediciner beroende på din sjukdom och hur allvarligt den påverkar din kropp. Bland annat använder de Plaquenil som är en malaria medicin. Det märkliga är att man inte riktigt säker vad den gör. Man kom på det under andra världskriget då man skickade massor av soldater till sydostasien och gav de malaria medicin. De med SLE visade sig få oväntade förbättringar. Man vet att det har förbättringar av immunförsvaret men inte vart eller hur.

Populära inlägg i den här bloggen

Hormoner, klimakteriet och SLE

Om du är anhörig till någon med SLE